fredag 14 november 2008

- Vilken häftig upplevelseIgår var M och jag på glasprovning, alltså inte vinprovning utan glasprovning. När vi kom till Servera var det uppdukat 2 långbord och en god buffé som vi började med. Tanken var att vi skulle ha något i magen innan vi började glasprovningen. Det var tur! Jag hade inte ätit ordentligt under dagen så det satt fint med buffén.

Vi hade 6 st olika glas framför oss och under kvällen så fick vi olika drycker som vi hällde från glas till glas för att prova skillnadern på hur vinet/cognac/whisky doftade och hamnade på tungan och hur vi upplevde drycken. I början var jag väldigt skeptisk, tänkte att sån stor skillnad kan det väl inte vara. Men så fel jag hade, det var verkligen en enorm skillnad. Så av den lärdom jag fick igår kväll så är det att vissa glas vi har i skåpen här hemma snart är på väg till loppis. Och jag kan med säkerhet säga att 90 % av det svenska folket har liknande glas som vi.

Så självklart köpte vi på oss några nya glas. Detta var Riedel glas som vi provade och de har överlägsen kvalitet och form. Hel kristall. Alla andra, kosta, orrefors och andra är bara halvkristall. Därför drabbas de också av mjölk sjukan som dessa Riedel glas aldrig gör.

Det bästa av allt är att dessa skall du diska i maskinen, helst endast med glas för att bli så kristallklara som de är. Samt man skall handtorka dem gärna med en sån mirakeltrasa. Samt aldrig hålla i foten när man torkar glasen. Då går foten av ganska snart. Riedel formar glasen efter vinet och druvan. Vi testade andra typer av glastillverkare och det finns allt för många tillverkare som gör glas bara för att det skall vara en snygg design.

Det som är viktigt är att när man köper ett vin med en viss typ av druva och viss typ av vin som skall passa till viss typ av mat, så måste man också välja rätt glas om man skall få den optimala upplevelsen och karaktären av vinet. Det är jätte viktigt! Rätt glas, rätt temperatur och dekantera. Super viktigt, särkilt dekantera de vita vinerna. Glöm luftningen , den gör inte ett skvatt. Dekantera mera!!!

Så kväll var helt toppen och jätte intressant med en väldigt duktig föreläsare. Han kunde så otroligt mycket som vi aldrig visste om. Känner mig väldigt glad att vi blev övertalade att komma med på denna glasprovning. Jag skall försöka få hit honom igen med ett eget arrangemang till våren. Mer info om det kommer längre fram.

Ni som är intresserade och tycker detta verkar spännande håll ögon och öron vakna för detta med glasprovning. Häng med på en resa i smakupplevelse. Det måste ni prova helt enkelt!

Kram/Nettan

1 kommentar:

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Kul att hitta en ny blogg!

Intressant med glasprovning :)

Ha en härlig helg!

Flisan